178 messages over 23 pages: 1 2 3 4 5 6 7 ... 7 ... 22 23 Next >>
Lifted Bilingual Diglot Newbie United States Joined 5538 days ago 14 posts - 14 votes Speaks: English*, Spanish* Studies: German, Polish, Latin, Russian
| Message 49 of 178 08 November 2009 at 5:59am | IP Logged |
Ja zacząłem się uczyć niemieckiego bo musiałem prowadzić badania których artykuły i książki byli tylko po niemiecku. Wprawdzie nie mi się podobał języka, ale ostatecznie mi się przypodobał.
Aquedita,
Oooh! Hiszpański Ci jest "seksowny?" Zawsze się zastanawiałem nad "sexiness-em" języków. Co twoim zdaniem jest "seksowny" w hiszpańskim? W innych językach?
A jak się manifestuje "renesans" rosyjskiego w Polsce? W szkolach?
Anytram
Interesuję się czeskim bo to bardzo podobny do polskiego. Faktycznie się interesuję ogólnie słowańskimi językami.
1 person has voted this message useful
| Aquedita Triglot Senior Member Poland myspace.com/aqueda_v Joined 6012 days ago 154 posts - 164 votes Speaks: Polish*, English, Japanese Studies: Mandarin
| Message 50 of 178 08 November 2009 at 12:48pm | IP Logged |
Lifted wrote:
Aquedita,
Oooh! Hiszpański Ci jest "seksowny?" Zawsze się zastanawiałem nad "sexiness-em" języków. Co twoim zdaniem jest "seksowny" w hiszpańskim? W innych językach? |
|
|
No sama nie wiem dokładnie dlaczego, ale żaden inny język mnie tak nie pociąga i fascynuje jak hiszpański. Chyba chodzi o brzmienie i melodię. Japoński brzmi miękko i delikatnie, ale hiszpański ma w sobie to coś ;)
Mam nadzieję, że nie jestem osamotniona w moim poglądzie? :P
Quote:
A jak się manifestuje "renesans" rosyjskiego w Polsce? W szkolach? |
|
|
Cóż, ponieważ potrzeba coraz więcej ludzi ze znajomością rosyjskiego - filologia rosyjska stała się zaskakująco popularnym kierunkiem studiów. Nie wiem dokładnie jak wygląda sytuacja w szkołach, ale najprawdopodobniej też lepiej niż jeszcze parę lat temu.
| Lifted Bilingual Diglot Newbie United States Joined 5538 days ago 14 posts - 14 votes Speaks: English*, Spanish* Studies: German, Polish, Latin, Russian
| Message 51 of 178 15 November 2009 at 6:19am | IP Logged |
Aquedita wrote:
Lifted wrote:
Aquedita,
Oooh! Hiszpański Ci jest "seksowny?" Zawsze się zastanawiałem nad "sexiness-em" języków. Co twoim zdaniem jest "seksowny" w hiszpańskim? W innych językach? |
|
|
No sama nie wiem dokładnie dlaczego, ale żaden inny język mnie tak nie pociąga i fascynuje jak hiszpański. Chyba chodzi o brzmienie i melodię. Japoński brzmi miękko i delikatnie, ale hiszpański ma w sobie to coś ;)
Mam nadzieję, że nie jestem osamotniona w moim poglądzie? :P
Quote:
A jak się manifestuje "renesans" rosyjskiego w Polsce? W szkolach? |
|
|
Cóż, ponieważ potrzeba coraz więcej ludzi ze znajomością rosyjskiego - filologia rosyjska stała się zaskakująco popularnym kierunkiem studiów. Nie wiem dokładnie jak wygląda sytuacja w szkołach, ale najprawdopodobniej też lepiej niż jeszcze parę lat temu. |
|
|
To bardzo interesujące, Aquedita. Sporo Polaków musieli się uczyć rosyjkiego jak pierwszy język po WW2, prawda? (nie wiem, czy moja gramatyka jest słuszna)
A nie jesteś osamotnina...ja bardzo lubię hiszpański. Mówię z portorykańskim akcentem.
| Aquedita Triglot Senior Member Poland myspace.com/aqueda_v Joined 6012 days ago 154 posts - 164 votes Speaks: Polish*, English, Japanese Studies: Mandarin
| Message 52 of 178 15 November 2009 at 3:14pm | IP Logged |
Lifted wrote:
To bardzo interesujące, Aquedita. Sporo Polaków musiało się uczyć rosyjskiego jako pierwszy język obcy po drugiej wojnie światowej, prawda? (nie wiem, czy moja gramatyka jest poprawna)
A nie jesteś osamotniona...ja bardzo lubię hiszpański. Mówię z portorykańskim akcentem. |
|
|
Wybacz, pozwoliłam sobie nieco poprawić twoją wypowiedź ;)
Tak, to prawda. Kiedyś wszyscy musieli uczyć się rosyjskiego, nie było wyboru. Dlatego kiedy już nie było to obowiązkowe - ludzie chcieli jak najszybciej kompletnie zapomnieć o tym języku, który kojarzył im się bardzo negatywnie.
Dziś młodzi ludzie widzą szansę na biznes w Rosji, więc chętnie wracają do nauki rosyjskiego.
Jeśli napiszesz coś na Lang8 po polsku, chętnie przeczytam :)
| Lifted Bilingual Diglot Newbie United States Joined 5538 days ago 14 posts - 14 votes Speaks: English*, Spanish* Studies: German, Polish, Latin, Russian
| Message 53 of 178 16 November 2009 at 3:58am | IP Logged |
Aquedita wrote:
Lifted wrote:
To bardzo interesujące, Aquedita. Sporo Polaków musiało się uczyć rosyjskiego jako pierwszy język obcy po drugiej wojnie światowej, prawda? (nie wiem, czy moja gramatyka jest poprawna)
A nie jesteś osamotniona...ja bardzo lubię hiszpański. Mówię z portorykańskim akcentem. |
|
|
Wybacz, pozwoliłam sobie nieco poprawić twoją wypowiedź ;)
Tak, to prawda. Kiedyś wszyscy musieli uczyć się rosyjskiego, nie było wyboru. Dlatego kiedy już nie było to obowiązkowe - ludzie chcieli jak najszybciej kompletnie zapomnieć o tym języku, który kojarzył im się bardzo negatywnie.
Dziś młodzi ludzie widzą szansę na biznes w Rosji, więc chętnie wracają do nauki rosyjskiego.
Jeśli napiszesz coś na Lang8 po polsku, chętnie przeczytam :) |
|
|
To bardzo dobre pojęcie, Aquedita. Nie wiedziałem o Lang8. Ta strona naprawdę wydaje się pomocna. Dziękuję bardzo za poprawki.
Na temat nauki rosyjskiego w Polsce, cieszę się, że ten aspekt negatywny rosyjskiego zamiena się w coś pozytywny.
| Theodisce Octoglot Senior Member Poland Joined 5884 days ago 127 posts - 167 votes Speaks: Polish*, Latin, Ancient Greek, Russian, Czech, French, English, German Studies: Italian, Spanish, Slovak, Ukrainian, Serbo-Croatian, Greek, Portuguese
| Message 54 of 178 28 November 2009 at 2:54pm | IP Logged |
Ja byłem zaskoczony, kiedy zobaczyłem, że rosyjski to potężne narzędzie do poznawania języków orientalnych.
Co do popularności rosyjskiego, to rzeczywiście sporo osób decyduje się na studiowanie filologii rosyjskiej lub pokrewnych kierunków. W samym Krakowie jest kilka wariantów różnych "Russian studies". Rosjoznawstwo jest jednym z tych kierunków, które chciałbym studiować, gdybym miał więcej niż jedno życie ; ).
| Koen Triglot Newbie Netherlands Joined 5468 days ago 5 posts - 5 votes Speaks: Dutch*, English, German Studies: Polish
| Message 55 of 178 03 December 2009 at 9:39pm | IP Logged |
Hello!
I am learning Polish since one month, I'm still at a very basic level, but improving
quickly :) I hope to be able to practice my writing and talking a bit here, because only
studying by myself isn't the best. I started studying Polish because of my girlfriend,
who lives in Warsaw.
Cześć!
| nicopol Newbie Poland Joined 5446 days ago 2 posts - 3 votes Speaks: Polish* Studies: English
| Message 56 of 178 25 December 2009 at 9:30pm | IP Logged |
Co do historii Polski, mi też jakoś nie specjalnie się podoba, i zdawałem maturę z historii, ale mamy taką historię, a nie inną.
Próbowałem się uczyć rosyjskiego, i udało mi się nauczyć Cyrlicy, ale daleko nie pociągnąłem. Teraz próbuję się uczyć czeskiego.
Niemiecki nie jest taki zły. Ja np. lubię słuchać Rammsteina, i wtedy mi ten język wydaje się piękny.
|
You cannot post new topics in this forum - You cannot reply to topics in this forum - You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum - You cannot create polls in this forum - You cannot vote in polls in this forum
This page was generated in 0.3906 seconds.
DHTML Menu By Milonic JavaScript
|