1549 messages over 194 pages: << Previous 1 2 3 4 5 6 7 ... 182 ... 193 194 Next >>
maxval Pentaglot Senior Member Bulgaria maxval.co.nr Joined 5073 days ago 852 posts - 1577 votes Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian Studies: Latin, Modern Hebrew
| Message 1449 of 1549 12 November 2012 at 8:35pm | IP Logged |
hribecek wrote:
maxval wrote:
Tudták, hogy nem kell beszélniük, mert még nem tudták,
honnan vannak az emberek, sem
milyen nyelvet beszélnek. Senki a csoportban nem beszélt, így Adam és Mike halkan
összefogtak a csoporttal és elkezdtek sétálni, mintha hozzájuk
tartoznának. Mindenki álarcokat viselt, de Adam felismerte Ricket
és Courtney-t a hajuk miatt.
Összefogtak? Hogyan?
A "tartoznak nekik" MÁST jelent, azt jelenti, hogy "pénzzel tartoznak nekik".
Mindenkinek több álarca volt? |
|
|
Összefogtak = akartam mondani, hogy a barátok elkezdtek sétálni a csoporttal.
They joined the group.
Szóval "tartozik" jelenti "belong" de csak ha valaki fizetette a dolgot?
Csak álarca volt mindenki, roszzul írtam ezt. |
|
|
"Hozzá tartozik" és "neki tartozik" ez 2 különböző dolog. Az utóbbi nem csak pénz
lehet,
de mindenképpen valamilyen tartozást jelent.
Pl.: "Hříbeček sokat segített nekem az angol igeidők megértésében, ezért köszönettel
tartozom neki.".
Edited by maxval on 12 November 2012 at 8:44pm
2 persons have voted this message useful
| maxval Pentaglot Senior Member Bulgaria maxval.co.nr Joined 5073 days ago 852 posts - 1577 votes Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian Studies: Latin, Modern Hebrew
| Message 1450 of 1549 12 November 2012 at 8:36pm | IP Logged |
hribecek wrote:
Összefogtak = akartam mondani, hogy a barátok elkezdtek sétálni a csoporttal.
They joined the group.
|
|
|
Együtt kezdtek sétálni. Csatlakoztak a csoporthoz és együtt kezdtek sétálni vele.
Csatlakoztak a csoport tagjaihoz és együtt kezdtek sétálni velük.
| maxval Pentaglot Senior Member Bulgaria maxval.co.nr Joined 5073 days ago 852 posts - 1577 votes Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian Studies: Latin, Modern Hebrew
| Message 1451 of 1549 12 November 2012 at 8:43pm | IP Logged |
hribecek wrote:
maxval wrote:
- Én is a maguk oldalán vagyok - mondta Mike.
- Én is - mondta bele Adam.
Mibe egyezett bele? Vita volt? |
|
|
Itt azt hiszem, hogy van különbség a magyar "beleegyezik" és az angol "agree" között.
Talán "mondta Adam is" vagy "hosszá adta Adam". |
|
|
Igen, így van. Ha csak mondok valamit, az nem beleegyezés. Beleegyezés akkor van, ha
előzőleg volt valamilyen egyet nem értés.
Példa:
- Menjünk moziba! - javasolta John.
- Oké, menjünk! Mit nézünk meg? - kérdezte Michael.
- Szerintem nézzük meg a Véres leszámolás című filmet - mondta John.
- Ne, azt ne, az egyik haverom látta, s azt mondta, hogy nagy hülyeség. Inkább nézzük
meg a Rettenetes medve című filmet, ez egy új film, nagyon izgalmas - javasolta
Michael.
- Jó, akkor nézzük a Rettenes medvét - egyezett bele John.
| hribecek Triglot Senior Member Czech Republic Joined 5349 days ago 1243 posts - 1458 votes Speaks: English*, Czech, Spanish Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian
| Message 1452 of 1549 14 November 2012 at 2:40pm | IP Logged |
maxval wrote:
"Hozzá tartozik" és "neki tartozik" ez 2 különböző dolog. Az utóbbi nem csak pénz
lehet,
Pl.: "Hříbeček sokat segített nekem az angol igeidők megértésében, ezért köszönettel
tartozom neki.". |
|
|
Így "tartozik neki" jelenti - "to owe somebody" or "to be in somebody's debt"?
Nem vagyok benne biztos, hogy értem-e.
Edited by hribecek on 14 November 2012 at 2:42pm
1 person has voted this message useful
| Message 1453 of 1549 14 November 2012 at 2:52pm | IP Logged |
hribecek wrote:
maxval wrote:
lehet,
tartozom neki.". |
|
|
Így "tartozik neki" jelenti - "to owe somebody" or "to be in somebody's debt"?
Nem vagyok benne biztos, hogy értem-e. |
|
|
Mind a 2 lehet.
| hribecek Triglot Senior Member Czech Republic Joined 5349 days ago 1243 posts - 1458 votes Speaks: English*, Czech, Spanish Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian
| Message 1454 of 1549 25 November 2012 at 3:56pm | IP Logged |
maxval wrote:
Na most, a helyzet az, hogy a magyarban a határozói igenevet NEM LEHET melléknévként
használni. Melléknévként csak a melléknévi igenév használható.
Pl. "a lerombolt város" vagy "a kitörölt szó" - ez rendben van, ez melléknévi igenév.
De "lerombolva" vagy "kitörölve" NEM használható így. A határozó igenév használható pl.
"le van rombolva" vagy "ki van törölve".
Tehát ha a "töröl" szót akarod használni, akkor ne határozói igenevet használj, hanem
melléknévi igenevet. Tehát: "Szóval, a barátok bementek az eltörölt városba.".
Tudom, hogy az angol nyelvben nincs határozói igenév! Szóval ez talán kicsit szokatlan
neked. A "destroyed" az melléknévi igenév.
Ha nem világos, kérdezz, mert ez valóban bonyolult.
|
|
|
Csak most rájöttem, hogy ezt írtad. Köszönöm a magyarázatot. Ezt a szabályt nem ismertem ezelőtt. Azt hiszem, hogy értem, de majd meglátuk. :))
Ma az új fejezetet akarom küldeni.
| Message 1455 of 1549 25 November 2012 at 4:37pm | IP Logged |
hribecek wrote:
maxval wrote:
Na most, a helyzet az, hogy a magyarban a határozói igenevet NEM LEHET melléknévként
használni. Melléknévként csak a melléknévi igenév használható.
Pl. "a lerombolt város" vagy "a kitörölt szó" - ez rendben van, ez melléknévi igenév.
De "lerombolva" vagy "kitörölve" NEM használható így. A határozó igenév használható pl.
"le van rombolva" vagy "ki van törölve".
Tehát ha a "töröl" szót akarod használni, akkor ne határozói igenevet használj, hanem
melléknévi igenevet. Tehát: "Szóval, a barátok bementek az eltörölt városba.".
Tudom, hogy az angol nyelvben nincs határozói igenév! Szóval ez talán kicsit szokatlan
neked. A "destroyed" az melléknévi igenév.
Ha nem világos, kérdezz, mert ez valóban bonyolult.
|
|
|
Csak most rájöttem, hogy ezt írtad. Köszönöm a magyarázatot. Ezt a szabályt
nem ismertem ezelőtt. Azt hiszem, hogy értem, de majd meglátuk. :))
Ma az új fejezetet akarom küldeni. |
|
|
Érdemes átnézni a nyelvtani rendszert egészében minden nyelvben. Minden nyelvben van
valamilyen belső logika, s ez akkor érthető meg a legkönnyebben, ha az egész rendszert
nézed. Pl. az angolban az igeidők sokkal jobban érthetők, ha egyszerre nézzük az összes
igeidőt, s az egyes igeidőket egymáshoz képest.
| Message 1456 of 1549 25 November 2012 at 7:16pm | IP Logged |
A PANCSER ÉS A HULLÁM – A TIZENKETTEDIK FEJEZET
Szóval katonák megtámadták a barátokat a lerombolt városban, mert álruhában voltak és a katonák azt hitték, hogy tartoznak a piros emberekhez. Adam el próbált magyarazni, hogy csak álruhában vannak, de a katonák nem hittek és Adam érzett egy nagy ütés a fején és elveszítette eszméletet.
Adam felébredett és nem emlékszett, hol van. Körülnézett és meglátta a többieket, akik a földön feküdtek is. A helyiségben volt néhány piros ember és Adam rájött, miért itt van – a katonák ütötte a fejére és elveszítette eszméletet. A többiek vagy aludtak vagy eszmélet nélkül voltak.
- Rick, Courtney, Mike, ébredjetek fel! - kiabálta Adam.
Courtney azonnal felébredett, de a többiek tovább aludtak.
- Mi történt? – kérdezte Courtney.
- A katonák megtámadtak minket és nyilvánvalóan azután idevittek, - válaszolta Adam.
- Legalább nem öltek meg minket, ha én lettem volna ők, biztosan vagyok benne, hogy megöltem volna minket, mert még most meg akarom ölni a piros embereket. (??nehéz mondat!?? )
- Igazad van – egyezett bele Adam.
Azután felébredett Mike is.
- Kell beszélnünk a katonákkal amilyen gyorsan csak lehet, - mondta Courtney.
- Igen, rá kell beszélnünk rájuk, hogy nem vagyunk a piros baszok, - felelte Mike.
A barátokat lekötötték, így nem tudtak mozogni, emiatt kellett várniuk a katonákra és remélték, hogy majd nem ölik meg őket lehetség magyarazásra nélkül. (?without the chance to explain?)
Úgy látszott a barátoknak, hogy vártak sok óráig, amikor végre bejött egy katona a helyiségbe. Rögtön felkapta egy piros embert és megütötte.
- Honnan vagy!? Mondjad nekem, vagy meghalsz! – kiabálta a katona.
A piros ember nem válaszolt, így a katona megütötte még egyszer. A piros ember tovább nem beszélt, így a katona lelőtte. Azután közeledett Mikehez.
- Nem vagyok a piros emberekkel, csak álruhában vagyok, ígerem! A barátaim is! – esedezett Mike.
- Igaza van! El próbáltunk magyarazni a városban. Megtaláltunk egyik táborukat a Gaudi parkban és egy sátorban volt a ruha és az álarcok. Higyen nekünk, a maga oldalán vagyunk! – magyarazta el Courtney.
- Tényleg, ebben az esetben, miért nem látták magukat, amikor voltak a táborukban? – kérdezte a katona.
- Mert majdnem senki sem volt a táborban, ezelőtt el kellett bújnunk az erdőben a tábor mellett.
- Szóval, ki mondja, hogy nem tartozik a piros emberekhez? – kérdezte a katona.
A mind négy barát mondta, hogy nem tartozik hozzájuk, de sajnos még két piros ember is mondta, hogy a barátokkal van.
- Ők nem vannak velünk, hazudnak! – mondta Mike.
- Visszajövök egy pillanat múlva és megolduk ezt, de maguknak kellene tudniuk, hogy ha hazudnak, gyorsan meghalnak.
A katona kiment a helyiségből és a barátok vártak.
|
You cannot post new topics in this forum - You cannot reply to topics in this forum - You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum - You cannot create polls in this forum - You cannot vote in polls in this forum
This page was generated in 0.4375 seconds.
DHTML Menu By Milonic JavaScript
|