Register  Login  Active Topics  Maps  

TAC 2011 - the scholarship is MINE!

Language Learning Forum : Language Learning Log Post Reply
36 messages over 5 pages: 1 24 5  Next >>
Mistral
Diglot
Senior Member
Poland
Joined 5929 days ago

160 posts - 179 votes 
1 sounds
Speaks: Polish*, English
Studies: Mandarin, German

Message 17 of 36
25 January 2011 at 6:16pm | IP Logged 
Whew, today was a pretty tough day! I wanted to do a little more today because I won't have that much time tomorrow. Currently I'm looking for some good books preparing me for TOEFL. I'm not talking about writing or listening but rather reading and vocabulary (which is kind of connected, i guess). Any recommendations?

Progress:
-400 new words
-revised Anki (gosh, 600 entries to revise)
-listened to a podcast "Assignment: The Rise and Fall of Wikileaks"
-read some articles in BBC Focus
1 person has voted this message useful

tozick
Diglot
Groupie
Poland
Joined 6362 days ago

44 posts - 69 votes 

Message 18 of 36
25 January 2011 at 10:18pm | IP Logged 
Hej.

Jeśli chodzi o książki, to 'Increasing fluency with high frequency word phrases' oraz 'English for academic purposes' wydają się być całkiem niezłe. Wprawdzie nie są stricte do TOEFL'a, ale powinny być dość przydatne. Z książek mających przygotować do egzaminu najwięcej chyba dobrego słyszałem o 'Delta's key to the TOEFL test' .

A propos słówek, Anki, itp. Uczysz się samych słów, czy zdań? Tłumaczysz je czy tylko używasz ang definicji? Jeśli tłumaczysz, to sprawdzasz z ang na pl czy z pl na ang ?:)

Zupełny off-top: ruszyło się już coś z uni? Ja dostałem potwierdzenie od uni, że otrzymali moją aplikację, a od UCAS 'welcome letter'
2 persons have voted this message useful

Mistral
Diglot
Senior Member
Poland
Joined 5929 days ago

160 posts - 179 votes 
1 sounds

Message 19 of 36
26 January 2011 at 8:55pm | IP Logged 
Ślicznie dziękuję za polecenie tych dwóch pozycji :) Na pewno bardzo przyda się ta druga, jako że TOEFL ma sprawdzać zdolność radzenia sobie w środowisku akademickim. Wczoraj przeczytałam kawałek książki "Building grammar skills for the TOELF iBT" i jestem załamana jej poziomem. Pierwsze kilka tematów to TOTALNE podstawy typu konstrukcja zdania w języka angielskim. Jak patrzę na spis treści to może udało by się znaleźć kilka smaczków ale wciąż nie jest to nic górnolotnego. Fakt, na egzaminie w zadaniu "popraw błędy" nie widziałam żadnych zaawansowanych konstrukcji, co nie zmienia faktu, że zawartość tej książki wydaje mi się śmieszna.

Uczę się i słówek, i zdań, jednak nie korzystam z metody AJATT (a przynajmniej jeszcze nie teraz). Napotykam gdzieś nieznane mi słowo, wyszukuję je w słowniku ang-ang (polecam Longman Dictionary of Contemporary English), a do Anki dodaję to słowo w języku angielskim, jego angielską definicję i przykładowe zdanie. Jeśli chodzi o słowo, które mogę bez niuansów związanych z tłumaczeniem zapisać po polsku, wystarczy mi jedynie polskie tłumaczenie (np. nightingale - słowik)

Nie dostałam jeszcze welcome letter od UCASa! :( Mimo że mam elektroniczne potwierdzenia od nich, od Edynburga, to w mojej skrzynce wciąż pustki. Całe szczęścia Edynburg przesłał mi hasło i login do ich systemu, gdzie mogę na bieżąco monitorować progres mojej aplikacji. Ja nie mam co się spodziewać błyskawicznej odpowiedzi od nich, bo dużo jest chętnych na mój kierunek. A Ty na jaki kierunek składasz?

tozick
Diglot
Groupie
Poland
Joined 6362 days ago

44 posts - 69 votes 

Message 20 of 36
27 January 2011 at 7:53pm | IP Logged 
Ja sprawdziłem z ciekawości kilka książek przygotowujących do TOEFL'a i IELTS'a i jedyną w miare przydatną ich częścią było czytanie, bo tam jeszcze czasem pojawiały się jakieś nieznane słowa. Natomiast gramatyka była tragiczna, a przynajmniej nieprzydatna na tym poziomie. W sumie większość książek do gramatyki, z którymi miałem styczność była kiepska. Omawiały głównie takie oklepane rzeczy w stylu past perfect to czas służący do X, zamiast skupić się na jakichś nietypowych konstrukcjach, albo niuansach różniących poszczególne wypowiedzi etc. Więcej ciekawej/nietypowej gramatyki można znaleźć w zwykłych książkach, czy gazetach, niż w książkach do nauki gramatyki.

Ze słówkami mniej więcej tak jak ja. Kiedyś nawet miałem zamiar używać tylko angielskich definicji i nie używać polskich słówek w żadnym wypadku, ale jak miałem zrozumieć o jaki gatunek ptaka/drzewa/etc chodzi, to stwierdziłem, że łatwiej jest po prostu znać polski odpowiednik. Co do słownika to mam bodajże Oxford Advanced Learner's, ale wolę używać słowników internetowych, więc on głównie zbiera kurz.

Ja dostałem szybciej niż oczekiwałem, szczególnie znając naszą pocztę. Parę dni temu dopiero doszły kartki świąteczne sprzed miesiąca, a tu niespodzianka - welcome letter przyszedł raptem tydzień po zaaplikowaniu. Za to nie mogę się zalogować do Track'a! Kierunek - int politics and Spanish, a Ty?

Mistral
Diglot
Senior Member
Poland
Joined 5929 days ago

160 posts - 179 votes 
1 sounds

Message 21 of 36
29 January 2011 at 7:19pm | IP Logged 
Właśnie do mnie przyszedł list od UCASa :) W porę, bo za kilka dni minęło by obiecywanie 14 dni na przesłanie. Ba, dwie moje koleżanki już nawet dostały odpowiedzi! Co prawda, od university of york i od leeds. Na mój kierunek jest bardzo dużo chętnych, więc pewnie trochę poczekam. A wybrałam Chinese i Chinese and Linguistics. Raczej wolałabym te drugie, ale żadnym z nich nie pogardzę :) I w ogóle to super, że udało Ci się wplątać hiszpański jeszcze.
Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale w stolicy jest biblioteka językowa i można tam wypożyczyć genialną książkę do gramatyki "Advanced Learner's Grammar" Longmana. Polecam. Wszystko bardzo fajnie wytłumaczone i jest uwzględnione mnóstwo niuansów. Wiadomo, nie przygotowuje to stricte do TOEFLa, ale całkiem nieźle przygotowuje do wszystkiego związanego z gramatyką.
A, ten słownik Longmana, którym się chwaliłam, posiadam w wersji elektronicznej, offline. Wygodne to.

Progress:
-400 new words
-revised Anki (over 1200 delayed cards...)
-watched 5 episodes of Dexter (thanks to this series I learned many new words connected with forensics haha)
-read few articles in Focus

Mistral
Diglot
Senior Member
Poland
Joined 5929 days ago

160 posts - 179 votes 
1 sounds

Message 22 of 36
30 January 2011 at 4:44pm | IP Logged 
Progress:
-400 new words
-revised delayed cards
-watched 1 episode of Dexter (sorry, I'm an addict)
-read 2 pages of BBC Focus

I wrote down in my geography notebook every problematic English word I encountered today during my revision and will go through them at school tomorrow. Hopefully my teacher won't notice that. Moreover, I have to ask my English teacher about a website with good corpus of English language. I will look for extra examples for my new words, print them and carry with myself while going out. Hope that it will hlep me somehow.

tozick
Diglot
Groupie
Poland
Joined 6362 days ago

44 posts - 69 votes 

Message 23 of 36
30 January 2011 at 6:18pm | IP Logged 
No to teraz już Ci tylko pozostaje czekać na pozytywną odpowiedź :) Ja już dostałem unconditional'a i właśnie się próbuję zdecydować kiedy się wybrać na jakiś 'visiting day', żeby zobaczyć oba departamenty i pogadać z wykładowcami zanim się ostatecznie zdecyduję.
Też bym wolał chiński z lingwistyką z tych 2, na które aplikujesz. Sam się zastanawiałem nad MA z lingwistyki już na jakimś innym uniwerku w przyszłości. Nie wiem jak dokładnie te Twoje kierunki wyglądają, ale u mnie plusem studiowania hiszpańskiego jest to, że 3 rok spędzasz w Ameryce Płd/Hiszpanii, co było bardzo zachęcające przy wyborze kierunku. Nawet jeśli przez to moje studia będą trwały 4, a nie 3 lata. W Edynburgu też będziesz miała 4 jeśli dobrze pamiętam. Swoją drogą, a propos języków, piszesz w tym log'u o angielskim i nawet nie zauważyłem, że uczysz się też japońskiego i koreańskiego, więc ten chiński w pierwszej chwili mnie trochę zdziwił:) Hmm, w sumie czemu nie japoński albo koreański i lingwistyka?
O dziwo też jestem z Warszawy/Konstancina. Którą bibliotekę masz na myśli? Osobiście lubię BUW bo mają praktycznie wszystkie lingwistyczne książki jakie kiedykolwiek chciałem zobaczyć. Oprócz BUW'u korzystam jeszcze z biblioteki na Meissnera, która jest stricte językowa. No i w sumie Narodowa jeśli to książka jakiegoś Polaka. Jedyny minus jest taki, że ani z BUW'u, ani z Narodowej nie można wypożyczać.
Dzięki za polecenie tej książki, sprawdzę ją jak tylko skończę z tymi, które mam przed sobą, bo i tak już jest ich za dużo. Ja natomiast mogę chyba polecić Tobie 'Here is the news' Barbary Otto. Też nie pod TOEFL'a, ale w sumie dość ciekawie zrobiona. Dopiero ją wypożyczyłem, więc to tylko pierwsze wrażenie, ale zapowiada się naprawdę ciekawie. Szczególnie, że z tego co widzę czytasz różne artykuły po angielsku, a ta książka to w sumie zbiór różnych artykułów ułożonych tematycznie i przygotowanych do nauki, więc większość roboty odwalona za Ciebie:) Poza tym jeśli chodzi o corpus'y, to ja korzystałem z 2 - british national corpus i corpus of contemporary american English. Ten drugi powinien Ci pasować, bo jest oparty na amerykańskich mediach.
Co do słownika mój też ma płytę i nawet go zainstalowałem ale ma tragiczny interface, więc nigdy go nie używam.
2 persons have voted this message useful

Mistral
Diglot
Senior Member
Poland
Joined 5929 days ago

160 posts - 179 votes 
1 sounds

Message 24 of 36
15 February 2011 at 10:47pm | IP Logged 
Gratuluję unconditionala :) Ja jeszcze matury nie mam, więc jeśli cokolwiek przyjdzie to wiadomo, że conditional. Na razie zero odzewu. Absolutnie wszyscy znajomi już dostali odpowiedzi, tylko nie ja :( Chyba straszne obłożenie muszą mieć na tej chińszczyźnie ;)
To prawda, japoński i koreański też mnie interesuje. Z japońskiego stwierdziłam, że skoro mam poziom intermediate to na polskiej japonistyce nie mam czego szukać - tam przygotowują jedynie do poziomu B1 (śmieszne, wiem). Koreanistyka nie ma naboru w tym roku. Za granicą nie mam raczej czego szukać, miałabym za słabe PS, o kulturze Korei nie wiem prawie nic. Japoński uwielbiam, ale jednak Chiński uwielbiam bardziej, szczególnie że do tego jeszcze dochodzi pasjonująca historia kraju. No i łatwiej będzie o pracę ;)
Mnie BUW nie jara, bo nie mogę nic wypożyczać. Mam na myśli Meissnera (boże, dlaczego to musi być tak daleko). "Here is the news" przewinęło mi się przez ręce :) Ale mimo całej pożyteczności książki, wolę jednak poczytać sobie aktualne, prawdziwe newsy na BBC czy coś.
Dziękuję bardzo za polecenie korpusów :)

Progress:
Okay, so recently I didn't have much time for learning English (as you can see from my huge delay in writing here) but hope to have more now. I wrote mock bilingual matura exam and got 88% so I guess it's okay. It equals 100% from basic and 100% from extended matura exam so it would be enough for a Polish university.
Anyway, I was busy with English this weekend and actually managed to learn 2400 new words during past 4 days. Now the repetitions are killing me.

Oh, and by the way, I plan to work on my Japanese. Have absolutely no idea when I will find the time for that but during summer holidays I'm going to Japan and also have many many other reasons for revising. I haven't used the language for over a year and I forgot A LOT. So watch out for any updates on my Japanese studies!

This discussion contains 36 messages over 5 pages: << Prev 1 24 5  Next >>

Post ReplyPost New Topic Printable version Printable version

You cannot post new topics in this forum - You cannot reply to topics in this forum - You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum - You cannot create polls in this forum - You cannot vote in polls in this forum

This page was generated in 0.3438 seconds.

DHTML Menu By Milonic JavaScript
Copyright 2024 FX Micheloud - All rights reserved
No part of this website may be copied by any means without my written authorization.