Eamane Newbie Poland Joined 5822 days ago 1 posts - 1 votes
| Message 33 of 42 27 December 2008 at 12:12pm | IP Logged |
Witam,
jestem Polką, więc dla mnie ten język jest oczywisty:). Ale przyznam szczerze, że gdy patrzę na to z perspektywy obcokrajowca, polski wydaje się być naprawdę trudny...
Życzę wytrwałości w nauce tego trudnego, chociaż pięknego języka!;)
1 person has voted this message useful
|
Aquedita Triglot Senior Member Poland myspace.com/aqueda_v Joined 6014 days ago 154 posts - 164 votes Speaks: Polish*, English, Japanese Studies: Mandarin
| Message 34 of 42 27 December 2008 at 1:10pm | IP Logged |
No moja teoria, jako rodowitej Polki, jest taka, że Polski to najtrudniejszy język świata, więc po tym już żaden inny nie jest straszny. No a Polacy jednak mają ułatwione zadanie przy nauce.
A tak swoją drogę - witamy Eamane na forum! :)
Edited by Aquedita on 27 December 2008 at 1:12pm
|
Mistral Diglot Senior Member Poland Joined 5929 days ago 160 posts - 179 votes 1 sounds Speaks: Polish*, English Studies: Mandarin, German
| Message 35 of 42 27 December 2008 at 2:35pm | IP Logged |
O tak, też mi się wydaje, że polski to najtrudniejszy język świata. Szkoda, że jest tak mało popularny wśród obcokrajowców, bo znacznie maleją moje szanse na pracę jako polish native speaker za granicą. Kicha trochę.
Witamy, witamy :)
|
vonBurg Diglot Newbie Poland Joined 5779 days ago 2 posts - 2 votes Speaks: Polish*, English Studies: Russian
| Message 36 of 42 03 February 2009 at 7:25pm | IP Logged |
Wydaje mi się, że nie można mówić o czymś takim, jak "obiektywnie najtrudniejszy język świata". Bo i jak to sprawdzić? Dla Słowaka język polski będzie łatwiejszy niż język japoński... Z resztą z tego co pamiętam Autor strony dał językowi polskiemu 4 kaktusy w pięciostopniowej skali trudności. ;)
PS chętnie odpowiem na wszelkie pytania nie-Polaków - czy to dotyczących języka, czy kraju czy czegokolwiek!
Edited by vonBurg on 03 February 2009 at 7:34pm
|
blindside70 Newbie United States polymathisthegoal.co Joined 5761 days ago 24 posts - 31 votes Speaks: English* Studies: Spanish, Polish, German, French
| Message 37 of 42 21 February 2009 at 12:00am | IP Logged |
Ja myśłę że kiedy jakiś Polacy mówią że Polski jest najtrudnieszy język na świecie że oni nie rozumiają ani świat ani europa wschód. Pierwsze, dlaczego Polski jest trudniejszy niż Słówacki czy Rosyski czy innej języki sławicki? Drugi, myślę że to Polący nic nie wiem o węgryskiej czy finskiej ale tutaj nie jest miejsce żeby walczyć ale to siedem przypadki preciw sześćnasćie...hmmmm? Przepraszam na błądy, jeszcze uczyę się polskiego, bardzo podoba mi się Polska i Polacy ale z każdem krajem to są ludzie którzy nie myślą przed mówią.
|
vonBurg Diglot Newbie Poland Joined 5779 days ago 2 posts - 2 votes Speaks: Polish*, English Studies: Russian
| Message 38 of 42 24 February 2009 at 10:33am | IP Logged |
Nom... Trudność języka jest czymś subiektywnym... to chyba oczywiste
no ale właściwie co miałoby wynikać z faktu, że dany język jest "najtrudniejszy na świecie" lub "jednym z najtrudniejszych na świecie"? Ciekawy jestem co mieliby do powiedzeni uczeni od hipotezy Sapira-Whorfa
A powiedz właściwie czemu tak Polska i Polacy ci się podobają?
Błędów trochę jest, ale po chwili zastanowienia się można zrozumieć o co chodzi :) chyba
Edited by vonBurg on 24 February 2009 at 10:34am
|
blindside70 Newbie United States polymathisthegoal.co Joined 5761 days ago 24 posts - 31 votes Speaks: English* Studies: Spanish, Polish, German, French
| Message 39 of 42 24 February 2009 at 5:02pm | IP Logged |
Zdadzam się że trudność języka jest czymś subiektywnym.
Podoma mi się Polska i Polacy bo po pierwsze mieszkam tutaj, po drugie moja żona jest Polką. Też mam dużo znajomach Polskich. Uwielbam Polski serca i jak mój przyjaciel powiedział Amerykancy i Polacy oboje uwielbiają wolnośći. Ale naprawdę wszystko który jest trudny (ale trudny!!! Ja muszę się uczyć nienaturalnego) w języku polskim jest trudniejszy w finskim i węgriskiem.... Znowu przepraszam moje błędy.
|
kemstachy Diglot Newbie Poland Joined 5719 days ago 1 posts - 1 votes Speaks: Polish*, English
| Message 40 of 42 29 March 2009 at 10:52pm | IP Logged |
Zawsze podziwialem ludzi, ktorzy sie chcieli uczyc jezyka polskiego. Gdybym byl Anglikiem, Niemcem, Francuzem to uwazalbym ze to strata czasu. Niemniej jednak podziw jest.
|