Kubelek Tetraglot Senior Member Switzerland chomikuj.pl/Kuba_wal Joined 6850 days ago 415 posts - 528 votes Speaks: Polish*, EnglishC2, French, Spanish Studies: German
| Message 17 of 178 13 May 2009 at 11:22pm | IP Logged |
Dzięki, już poprawiłem. Wstyd.
1 person has voted this message useful
|
Meadowmeal Pentaglot Groupie Netherlands Joined 5709 days ago 43 posts - 57 votes Speaks: Dutch*, French, English, German, Polish Studies: Romanian
| Message 18 of 178 13 May 2009 at 11:35pm | IP Logged |
Kubelek,
Niestety nie mam jeszcze doświadczenia w nauce języków sam (jak się mówi "self study" po polsku? Naprawdę muszę kupić wielki słownik. Teraz mam tylko mało "Larousse dictionnaire de poche"). To jest pierwszy raz i ja sam szukam pomocy w tego forum.
Usiłuję używać sposobu profesora Arguelles. Nosię zawsze swój odtwarzacz mp3 i słucham lekcję moich obu podręczników bardzo często. Zaczynam codziennie nową lekcję i powtórzę poprzedne lekcji. Nie studiuję gramatika jeszcze systematycznie. Wolę najpierw mieć kontekstu. Potem chcę studiować gramatika za pomocą podręczniku "Beginning Polish" (A. Schenker). Te "drills" są bardzo nudne ale chyba potrzebne. Mam nadzieję że po kończeniu tych dwu książek (Assimil i Mówimy po polsku) będzie łatwiej.
Przepraszam, ale teraz chce mi się spać :)
|
stelingo Hexaglot Senior Member United Kingdom Joined 5830 days ago 722 posts - 1076 votes Speaks: English*, Spanish, Portuguese, French, German, Italian Studies: Russian, Czech, Polish, Greek, Mandarin
| Message 19 of 178 14 May 2009 at 12:23am | IP Logged |
Ja już uczę się języka polskiego od czterech-pięciu lat. Zrobiłem krótki kurs polskiego w Krakowie 3 lata temu, a będę robił kurs w Sopocie w lecie. Niestety ciągle źle mówię po polsku ale bardzo mi się podoba ten język. Chociaż mówię po rosijsku i po czesku (obadwa lepiej niż po polsku) nie jest mi łatwo rozmawiać po polsku. Mam nadzieję, że będę mówił lepiej po kursu.
|
Julie Heptaglot Senior Member PolandRegistered users can see my Skype Name Joined 6901 days ago 1251 posts - 1733 votes 5 sounds Speaks: Polish*, EnglishB2, GermanC2, SpanishB2, Dutch, Swedish, French
| Message 20 of 178 14 May 2009 at 2:21am | IP Logged |
Meadowmeal, chapeau bas! Aż trudno mi uwierzyć, że uczysz się polskiego tak krótko (i to mimo że znam dużo obcokrajowców uczących się polskiego, i to z dobrymi wynikami). Tak trzymać!
Tłumaczysz pisemnie czy ustnie? Sama myślę o pracy tłumacza, uczę się teraz francuskiego, a w planach mam niderlandzki (ale to już tylko dla własnej przyjemności).
Niżej zaznaczyłam moje poprawki - starałam się być dokładna (chwilami pewnie wręcz "czepialska"), ale to dlatego, że sama lubię, jak szczegółowo się mnie poprawia.
Meadowmeal wrote:
Kubelek,
Niestety nie mam jeszcze doświadczenia w samodzielnej nauce języków. Naprawdę muszę kupić wielki słownik. Teraz mam tylko mały "Larousse dictionnaire de poche"). To jest pierwszy raz i ja sam szukam pomocy na tym forum.
Usiłuję używać (lepiej: stosować) sposób profesora Arguellesa. Noszę zawsze odtwarzacz mp3 (niepotrzebne: swój) i słucham lekcji z moich obu podręczników bardzo często. Zaczynam codziennie nową lekcję i powtarzam poprzednie lekcje. Nie uczę się gramatyki jeszcze systematycznie.(*) Wolę najpierw mieć kontekst. Potem chcę nauczyć się gramatyki za pomocą podręcznika "Beginning Polish" (A. Schenker). Te powtórki są bardzo nudne, ale chyba potrzebne. Mam nadzieję, że po skończeniu tych dwóch książek (Assimil i Mówimy po polsku) będzie łatwiej.
Przepraszam, ale teraz chce mi się spać :) |
|
|
* Zmieniłabym kolejność wyrazów w zdaniu na: "Gramatyki nie uczę się jeszcze systematycznie" albo "Nie uczę się jeszcze systematycznie gramatyki."
|
Meadowmeal Pentaglot Groupie Netherlands Joined 5709 days ago 43 posts - 57 votes Speaks: Dutch*, French, English, German, Polish Studies: Romanian
| Message 21 of 178 14 May 2009 at 10:16am | IP Logged |
Dzięki na komplement :)
Tłumaczę tylko pisemnie. Biuro tłumaczeń w którym pracuję, robi dużo pracy dla Unii Europejskiej. Chcę nauczyć się polskiego, bo jest ważny język w UE.
Edited by Meadowmeal on 14 May 2009 at 10:17am
|
Aquedita Triglot Senior Member Poland myspace.com/aqueda_v Joined 6012 days ago 154 posts - 164 votes Speaks: Polish*, English, Japanese Studies: Mandarin
| Message 22 of 178 14 May 2009 at 2:59pm | IP Logged |
Stelingo, jestem pod wrażeniem :)
Kraków to przepiękne miasto, prawda? Nigdy nie byłam w Sopocie, ale na pewno łatwo stamtąd się wyrwać na jakieś fajne wycieczki, żeby poćwiczyć to czego się nauczysz na kursie w praktyce. Dlaczego akurat Sopot? Lubisz morze?
Życzę powodzenia Tobie i wszystkim uczącym się języka polskiego ;)
I zapraszam do Poznania :D
|
anytram Bilingual Tetraglot Groupie France Joined 5667 days ago 85 posts - 89 votes Speaks: German*, Polish*, French, English Studies: Japanese
| Message 23 of 178 02 June 2009 at 11:31am | IP Logged |
Musze sie przyznac ze NIE czyalam calego Thread'u (jak to sie mowi po polsku?), ale chetnie sie dolacze do diskusji, bo moj polski to troche zasypia, a szkoda by bylo.
Mam przedstawienie po angielsku, tam gdzie byc powinno, ale moze utaj jeszcze raz powinnam sie przedstawic:
Mam na imie Martyna, urodzona w Gdansku, z rodzina wyjechalam do Niemiec jak mialam dwa lata, tam ukonczylam szkole i wtedy wyjechalam do Francji. Mial to byc rok wolontariusza a w koncu zostalam na studia japonskiego.
Jak macie pytania to chetnie odpowiem (no chyba ze to takie pytania...).
|
Aquedita Triglot Senior Member Poland myspace.com/aqueda_v Joined 6012 days ago 154 posts - 164 votes Speaks: Polish*, English, Japanese Studies: Mandarin
| Message 24 of 178 02 June 2009 at 3:08pm | IP Logged |
Cześć Martynko! (mam nadzieję, że mogę się tak do ciebie zwracać, to takie śliczne zdrobnienie!)
Po polsku nie mówi się "thread", ja najczęściej używam zamiennie "temat"lub"dyskusja". Może ktoś inny ma lepsze propozycje?
Muszę przyznać, że zaimponowałaś mi listą znanych tobie języków :O
Pozdrawiam serdecznie!
|