anytram Bilingual Tetraglot Groupie France Joined 5667 days ago 85 posts - 89 votes Speaks: German*, Polish*, French, English Studies: Japanese
| Message 65 of 178 30 August 2010 at 9:52am | IP Logged |
Wiec wrocilam z Polski i naprawde powinnam sie nauczyc robic chlodnik po litewsku... ale pychota! Tylko glupio ze any Grzeskow ani Piegusek nie dalam zjesc, ale poza tym swietnie bylo.
Derian wrote:
Za dużo marudzenia i negatywnych emocji. Głupio się tak tym afiszować. |
|
|
Nie mialam wrazenia iz marudzili, ale kazdy inaczej odczuwa.
O czym chcialbys porozmawiac?
1 person has voted this message useful
|
djpioras Newbie Poland Joined 5194 days ago 1 posts - 1 votes Speaks: Polish*
| Message 66 of 178 03 September 2010 at 1:29pm | IP Logged |
Witam, jestem nowy na forum(również językowo jestem raczej laikiem) i postanowiłem nauczyć się języka obcego. Jednak chce pominąć grupę języków popularnych(niemiecki, francuski itd. z jednym wyjątkiem) ale wcześniej wolę poprosić Was o pomoc w podjęciu decyzji który język będzie tym któremu poświęcę swój wolny czas. Głównym kryterium jest trudność języka chce opanować coś łatwego dla Polaków. Jaki język polecacie na start i co myślicie o chorwackim, rosyjskim i hiszpańskim?
Edited by djpioras on 03 September 2010 at 4:27pm
|
SlaVa Newbie Poland Joined 5176 days ago 12 posts - 13 votes Speaks: Polish*
| Message 67 of 178 21 September 2010 at 2:28am | IP Logged |
Witam. Też jestem nowy na tym forum i widzę, że są dwa tematy odnośnie języka polskiego
chociaż oba jakoś mało "wydajne" ;) Może jednak się coś rozrusza tutaj ;)
Co do mojej nauki języka obcego, to zastanawiam się nad czeskim. Podoba mi się jego
brzmienie ;)
Pozdrawiam
|
SlaVa Newbie Poland Joined 5176 days ago 12 posts - 13 votes Speaks: Polish*
| Message 68 of 178 21 September 2010 at 2:35am | IP Logged |
anytram wrote:
Wiec wrocilam z Polski i naprawde powinnam sie nauczyc robic chlodnik po
litewsku... ale pychota! Tylko glupio ze ani Grzeskow, ani Piegusek nie
dalam rady zjesc (ewentualnie mozna uzyc stwierdzenia nie zjadlam lub
nie udalo mi sie zjesc/sprobowac), ale poza tym swietnie bylo. |
|
|
Tak troszkę poprawiłem ;)
Cieszę się, że podobało Ci się w Polsce :) Jak to się mówi "Polska ma potencjał" ;)
Edited by SlaVa on 21 September 2010 at 2:37am
|
anytram Bilingual Tetraglot Groupie France Joined 5667 days ago 85 posts - 89 votes Speaks: German*, Polish*, French, English Studies: Japanese
| Message 69 of 178 21 September 2010 at 9:59pm | IP Logged |
Dziekuje Ci!
|
Amerykanka Hexaglot Senior Member United States Joined 5169 days ago 657 posts - 890 votes Speaks: English*, Spanish, Polish, Latin, Ancient Greek, Russian
| Message 70 of 178 30 September 2010 at 8:13pm | IP Logged |
Czesc, jestem nowa. Mam pytanie dla tych, ktorzy znaja albo ucza sie jezyka rosyjskiego. Jesli mowisz po polsku, jak trudno nauczyc sie rosyjskiego? Obecnie koncentruje sie na polskim, ale w przyszlosci chcialabym tez uczyc sie rosyjskiego.
Jak popelnilam jakies bledy, prosze o ich poprawienie. Przepraszam za brak polskich liter, ale nie udaly mi sie.
|
Amerykanka Hexaglot Senior Member United States Joined 5169 days ago 657 posts - 890 votes Speaks: English*, Spanish, Polish, Latin, Ancient Greek, Russian
| Message 71 of 178 04 October 2010 at 11:04pm | IP Logged |
Slyszalam, ze wyrazenie "Jak sie masz" tylko uzywane jest w Stanach Zjednoczonych, a nie w Polsce. Czy to prawda?
|
Kubelek Tetraglot Senior Member Switzerland chomikuj.pl/Kuba_wal Joined 6850 days ago 415 posts - 528 votes Speaks: Polish*, EnglishC2, French, Spanish Studies: German
| Message 72 of 178 05 October 2010 at 12:11am | IP Logged |
Często obcokrajowcy pytają nas po angielsku: "jak powiedzieć how are you lub how do you
do?". Odpowiadamy
im wtedy "jak się masz", ale tak naprawdę nie używamy tego wyrażenia na co dzień.
Nie przeszkadza to w fakcie, że w podręcznikach do nauki polskiego jest to jedno z
pierwszych zdań do nauki, bez żadnego komentarza odnośnie użycia.
Częściej usłyszysz kolokwialne "co słychać?", "co nowego?", "jak leci?" czy "co u
Ciebie?", ale tylko jeśli nie widziałaś się z daną osobą od dłuższego czasu.
Twoje posty były napisane bardzo dobrze, więc założyłem, że dobrze znasz polski. Gdyby
coś było niezrozumiałe pytaj śmiało.
Edited by Kubelek on 05 October 2010 at 12:15am
2 persons have voted this message useful
|