Aquedita Triglot Senior Member Poland myspace.com/aqueda_v Joined 6014 days ago 154 posts - 164 votes Speaks: Polish*, English, Japanese Studies: Mandarin
| Message 9 of 178 26 April 2009 at 3:57pm | IP Logged |
Naprawdę nikt więcej nie chce porozmawiać po polsku? :)
1 person has voted this message useful
|
Meadowmeal Pentaglot Groupie Netherlands Joined 5711 days ago 43 posts - 57 votes Speaks: Dutch*, French, English, German, Polish Studies: Romanian
| Message 10 of 178 12 May 2009 at 9:40pm | IP Logged |
Przeciwnie, chcę, ale niestety nie mówię jeszcze dobrze po polsku. Właśnie zaczynam uczyć sie tego pięknego języka. Używam Assimil i "Mówimy po polsku". Po dwu miesięcach jestem w pół obu książek. Potem chcę powtórzyć te książki i zacząć w "Beginning Polish". Jestem tłumaczem francuskiego i angielskiego na niderlandzki i chciałbym także przetłumaczyć z polskiego.
Pozdrowienia z Utrechtem!
Edited by Meadowmeal on 12 May 2009 at 9:59pm
|
Kubelek Tetraglot Senior Member Switzerland chomikuj.pl/Kuba_wal Joined 6852 days ago 415 posts - 528 votes Speaks: Polish*, EnglishC2, French, Spanish Studies: German
| Message 11 of 178 12 May 2009 at 10:14pm | IP Logged |
Jak na dwa miesiące to świetnie Ci idzie. Oby tak dalej!
|
Meadowmeal Pentaglot Groupie Netherlands Joined 5711 days ago 43 posts - 57 votes Speaks: Dutch*, French, English, German, Polish Studies: Romanian
| Message 12 of 178 12 May 2009 at 10:55pm | IP Logged |
Dziękuję bardzo! :) Mam nadzieję że wkrótce mogę przyczytać i napisać szybkiej. Teraz jeszcze bardzo potrzebuję słownika i gramatyki. Denerwuję się trochę że jestem taki powolny.
Edited by Meadowmeal on 12 May 2009 at 10:56pm
|
michau Tetraglot Groupie Norway lang-8.com/member/49 Joined 6226 days ago 86 posts - 135 votes Speaks: Polish*, English, NorwegianC1, Mandarin Studies: Spanish, Sign Language Studies: Burmese, Toki Pona, Greenlandic
| Message 13 of 178 13 May 2009 at 3:05pm | IP Logged |
Wszystkim, którzy się uczą polskiego i są w stanie już coś pisać, polecam serwis lang-8.com. Jest tam sporo Polaków (w tym i ja), którzy bardzo chętnie sprawdzą i poprawią teksty po polsku. Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem umiejętności wszystkich obcokrajowców, którzy się wypowiadali w tym wątku.
Meadowmeal:
Po dwu miesięcach jestem w połowie obu książek.
Potem chcę powtórzyć te książki i zacząć "Beginning Polish". (bez "w")
Jestem tłumaczem francuskiego i angielskiego na niderlandzki i chciałbym także tłumaczyć z polskiego.
Pozdrowienia z Utrechtu!
Mam nadzieję że wkrótce będę mógł czytać i pisać szybciej.
Twoje pomyłki są naprawdę niewielkie.
|
| Message 14 of 178 13 May 2009 at 9:50pm | IP Logged |
Dziękuję za zalecenie i poprawianie!
Naprawdę mnie motywujecie do mojej nauki polskiego.
|
Kubelek Tetraglot Senior Member Switzerland chomikuj.pl/Kuba_wal Joined 6852 days ago 415 posts - 528 votes Speaks: Polish*, EnglishC2, French, Spanish Studies: German
| Message 15 of 178 13 May 2009 at 10:04pm | IP Logged |
Meadowmeal:
Jesteś tłumaczem, i na pewno dużo wiesz o nauce języków obcych. W jaki sposób uczysz się nowych języków? Jakich książek/technik/materiałów używasz?
Moja dziewczyna, która jest Amerykanką, także uczy się polskiego, dlatego ciekawi mnie z jakich materiałów korzystasz.
Z góry dziękuję :)
Edited by Kubelek on 13 May 2009 at 11:21pm
|
michau Tetraglot Groupie Norway lang-8.com/member/49 Joined 6226 days ago 86 posts - 135 votes Speaks: Polish*, English, NorwegianC1, Mandarin Studies: Spanish, Sign Language Studies: Burmese, Toki Pona, Greenlandic
| Message 16 of 178 13 May 2009 at 10:46pm | IP Logged |
także uczy się polskiego
Kubelek, nie potraktuj tego jako czepianie, normalnie bym oczywiście nie poprawiał native speakera, ale tutaj ludzie uczą się polskiego. W odróżnieniu od języka angielskiego przymiotniki piszemy małą literą, nawet jeśli pochodzą one od nazw własnych.
|