1549 messages over 194 pages: << Previous 1 2 3 4 5 6 7 ... 76 ... 193 194 Next >>
hribecek Triglot Senior Member Czech Republic Joined 5349 days ago 1243 posts - 1458 votes Speaks: English*, Czech, Spanish Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian
| Message 601 of 1549 15 May 2011 at 7:20pm | IP Logged |
maxval wrote:
hribecek wrote:
maxval wrote:
hribecek wrote:
A kamion útinaplóját eseményszerűen kell vezetni, mert különben a rendőr megbüntet.
The road register of the truck should be administered on base of the events, otherwise the policeman could fine you.
I don't quite understand the first part of this sentence, maybe 'The truck should have road registration...' ??
|
|
|
No. I wanted to say the register that is compulsory for international trucks, they have tachometers and other registers, you know.
|
|
|
You mean speedometers for tachometers (same word in Czech). I don't know about this register though, cars and truck regulations are like another language for me. I've never even owned a car in my life.
I'd still say that 'on base of events' doesn't make sense in this sentence though. Maybe I'm being stupid (it's very common!) but I don't know what you mean by that.
An example of the meaning of 'on the base of events' -
On the base of events we have just witnessed with the tsunami, we are going to invest many millions on a new early warning system.
|
|
|
I wanted to say: the register should be administered on base of the REAL events, without false data. eseményszerűen - az eseményeknek megfelelően |
|
|
Okay so the translation for eseményszerúen would be 'on the base of real events' or better 'according to fact' or 'on the basis of fact'.
I still feel like there's an official phrase for this, but, as they say in Czech, I have a window (in my head)! Do Hungarians or Bulgarians have the same phrase?
1 person has voted this message useful
| maxval Pentaglot Senior Member Bulgaria maxval.co.nr Joined 5073 days ago 852 posts - 1577 votes Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian Studies: Latin, Modern Hebrew
| Message 602 of 1549 15 May 2011 at 7:24pm | IP Logged |
hribecek wrote:
I still feel like there's an official phrase for this, but, as they say in Czech, I have a window (in my head)! Do Hungarians or Bulgarians have the same phrase? |
|
|
No.
| Laurent616 Pentaglot Newbie Belgium Joined 4982 days ago 12 posts - 19 votes Speaks: French*, English, Italian, Dutch, Hungarian Studies: Russian
| Message 603 of 1549 15 May 2011 at 11:32pm | IP Logged |
maxval wrote:
You wrote here a few very hard words, a few of them I didnt know in English, and had to check them in the dictionary! I will give you example sentences too. What are you reading??? :-)
|
|
|
Those words are mainly coming from the MTv website, the articles... and some books of Marai I am currently reading (surely the reason why I have some archaic words in that list :))
| maxval Pentaglot Senior Member Bulgaria maxval.co.nr Joined 5073 days ago 852 posts - 1577 votes Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian Studies: Latin, Modern Hebrew
| Message 604 of 1549 16 May 2011 at 12:52pm | IP Logged |
Laurent616 wrote:
maxval wrote:
You wrote here a few very hard words, a few of them I didnt know in English, and had to check them in the dictionary! I will give you example sentences too. What are you reading??? :-)
|
|
|
Those words are mainly coming from the MTv website, the articles... and some books of Marai I am currently reading (surely the reason why I have some archaic words in that list :)) |
|
|
An advice: when you find a new world, first try to analyze it! Many time it turns out that the new world is not really new, but composed from a known world. In Hungarian it is quite common, as there is a big quantity of morphological endings, so many times you will be able to discover the meaning of a world by analyzing it.
2 persons have voted this message useful
| hribecek Triglot Senior Member Czech Republic Joined 5349 days ago 1243 posts - 1458 votes Speaks: English*, Czech, Spanish Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian
| Message 605 of 1549 18 May 2011 at 10:37am | IP Logged |
Kellene gyakorolnom az „Imperative”, szóval itt van a kísérletem. Abban az esetban, ha nem rájönetek, csak gyakorolok, ez nem komoly! Például, nem mondom, mit kell csinálnia Maxval!
MAXVALNAK
Olvasd a levelemet! Írj valamit a hibákról! Mondj valamit érdekes a magyar nyelvről , mint mindig! Ne hidd azt, hogy én buta vagyok! Ne feleld bolgárul! Tanuld a hébert! Ne kezdj egy új nyelvet tanulni! Ne haragssz, hogy én azt mondom, mit kell csinálnod, csak azt csináld!
NEKEM
Tanulj magyarul minden nap és gyakran! Taníts jobban.Vegyél valamit a feleségedet. Hívd fel a családodat! Nézd a cseh tévét! Öltödj fel délelőtt! Vetkőzz le este! Aludj jól minden ejsaka alatt! Mindig edd a reggelit! Sosem érkezz későn iskolába! Készülj a spanyol tesztet! Olvass több cseh könyvet! Ne menj vissza Angliába! Ne beszélj angolul Magyarországon! Próbáld meg a magyart! Gyakran tornazz! Ne ülj egész nap a szamítógéped előtt! Ne járj minden hétvégen a sörőzőbe!
EGY ÖREG IDEGENNEK
Menje át gondosan az uton! Tanuljon a nyelveket! Már ne járjon őrölt bulikba! Mondjon nekem a háborúról! Ne sétáljon kint éjjel a veszélyes helyekben! Olvasson sok könyvet! Tornazzon! Tanítson nekem mindent, amit tud! Ne nézze a tévét! Töltsen sok időt a családával! Ne fusson! Ne verekedjen senkivel! Zárja be az ajtót és csukja be az ablakokat! Használja a tapasztalatait az életében!
EGY CSOPORT A BARÁTAIMNAK
Hallgassatok rám! Jöjjtek/gyertek a sörőzőbe! Játsszatok focit. Vegyétek ki a tollaitokat! Tegyétek azt oda! Igyatok sört velem. Kapcsolják be a szamítógépeiteket. Nézzetek meg HTLAL-t! Válasszátok az életeiteket jól. Változzátok a terveiteket!
EGY CSOPORT ÖREG DIAKOKNAK
Hallgassanak rám! Jöjjenek a sörőzőbe! Játsszanak sportot! Vegyék ki a tollaikat! Tegyék azt oda! Igyanak sört velem! Kapcsolják ki a szamítógépeiket! Nézzenek meg HTLAL-t! Válasszák az életimódot jól! Változtassák!
| Message 606 of 1549 18 May 2011 at 12:37pm | IP Logged |
hribecek wrote:
Kellene gyakorolnom az „Imperative”, szóval itt van a kísérletem. Abban az esetban, ha nem rájönetek, csak gyakorolok, ez nem komoly! Például, nem mondom, mit kell csinálnia Maxval!
MAXVALNAK
Olvasd a levelemet! Írj valamit a hibákról! Mondj valamit érdekes a magyar nyelvről , mint mindig! Ne hidd azt, hogy én buta vagyok! Ne feleld bolgárul! Tanuld a hébert! Ne kezdj egy új nyelvet tanulni! Ne haragssz, hogy én azt mondom, mit kell csinálnod, csak azt csináld!
NEKEM
Tanulj magyarul minden nap és gyakran! Taníts jobban.Vegyél valamit a feleségedet. Hívd fel a családodat! Nézd a cseh tévét! Öltödj fel délelőtt! Vetkőzz le este! Aludj jól minden ejsaka alatt! Mindig edd a reggelit! Sosem érkezz későn iskolába! Készülj a spanyol tesztet! Olvass több cseh könyvet! Ne menj vissza Angliába! Ne beszélj angolul Magyarországon! Próbáld meg a magyart! Gyakran tornazz! Ne ülj egész nap a szamítógéped előtt! Ne járj minden hétvégen a sörőzőbe!
EGY ÖREG IDEGENNEK
Menje át gondosan az uton! Tanuljon a nyelveket! Már ne járjon őrölt bulikba! Mondjon nekem a háborúról! Ne sétáljon kint éjjel a veszélyes helyekben! Olvasson sok könyvet! Tornazzon! Tanítson nekem mindent, amit tud! Ne nézze a tévét! Töltsen sok időt a családával! Ne fusson! Ne verekedjen senkivel! Zárja be az ajtót és csukja be az ablakokat! Használja a tapasztalatait az életében!
Hallgassatok rám! Jöjjtek/gyertek a sörőzőbe! Játsszatok focit. Vegyétek ki a tollaitokat! Tegyétek azt oda! Igyatok sört velem. Kapcsolják be a szamítógépeiteket. Nézzetek meg HTLAL-t! Válasszátok az életeiteket jól. Változzátok a terveiteket!
Hallgassanak rám! Jöjjenek a sörőzőbe! Játsszanak sportot! Vegyék ki a tollaikat! Tegyék azt oda! Igyanak sört velem! Kapcsolják ki a szamítógépeiket! Nézzenek meg HTLAL-t! Válasszák az életimódot jól! Változtassák!
|
|
|
I will correct now your sentences, but I would like to give you an exercise. All cases will be in singular. If you give good answers to all, it means that you already know all the possible imperative forms!
Please put into imperative the following indicative sentences:
1. Olvassa a könyvet.
2. Nézlek téged.
3. Edzed a tested.
4. Keresi a kutyáját.
5. Osztod a kártyát.
6. Tanítod a gyereket.
7. Látlak téged.
8. Elrontod a számítógépet.
9. Megbocsátasz neki.
10. Fested ezt a képet.
11. Keresed a levelet.
12. Megbocsátod a hibát.
13. Este lefekszel az ágyba.
14. Emlékszik rám.
15. Reggel mindig megfürdesz.
16. Nagyot ugrasz.
17. Örvénylik a víz.
18. Ajánlom ezt a könyvet.
19. Megeszed a hamburgert.
20. Nem haragszol Maxvalra.
And dont be angry. Some of these exercises will be hard even for native speakers, tbey will solve it, but will think in a few cases!
Edited by maxval on 18 May 2011 at 12:40pm
| Message 607 of 1549 18 May 2011 at 1:48pm | IP Logged |
hribecek wrote:
MAXVALNAK
NEKEM
EGY ÖREG IDEGENNEK
|
|
|
MAXVALNAK
Olvasd a levelemet! Írj valamit a hibákról! Mondj valami érdekeset a magyar nyelvről , mint mindig! Ne hidd azt, hogy én buta vagyok! Ne felelj bolgárul! Tanuld a hébert! Ne kezdj egy új nyelvet tanulni! Ne haragudj, hogy én azt mondom, mit kell csinálnod, csak azt csináld!
NEKEM
Tanulj magyarul minden nap és gyakran! Taníts jobban.Vegyél valamit a feleségednek. Hívd fel a családodat! Nézd a cseh tévét! Öltözz fel délelőtt! Vetkőzz le este! Aludj jól minden éjszaka alatt! Mindig edd a reggelit! Sose érkezz későn iskolába! Készülj a spanyol tesztre! Olvass több cseh könyvet! Ne menj vissza Angliába! Ne beszélj angolul Magyarországon! Próbáld meg a magyart! Gyakran tornázz! Ne ülj egész nap a számítógéped előtt! Ne járj minden hétvégen a sörőzőbe!
EGY ÖREG IDEGENNEK
Menjen át gondosan az úton! Tanuljon nyelveket! Már ne járjon őrült bulikba! Mondjon nekem a háborúról! Ne sétáljon kint éjjel a veszélyes helyeken! Olvasson sok könyvet! Tornázzon! Tanítson nekem mindent, amit tud! Ne nézze a tévét! Töltsön sok időt a családjával! Ne fusson! Ne verekedjen senkivel! Zárja be az ajtót és csukja be az ablakokat! Használja a tapasztalatait az életében!
EGY CSOPORT BARÁTOMNAK
Hallgassatok rám! Jöjjetek/gyertek a sörőzőbe! Játsszatok focit. Vegyétek ki a tollaitokat! Tegyétek azt oda! Igyatok sört velem. Kapcsoljátok be a szamítógépeiteket. Nézzétek meg a HTLAL-t! Válasszátok az életeiteket jól. Változtassátok a terveiteket!
EGY CSOPORT ÖREG DIÁKNAK
Hallgassanak rám! Jöjjenek a sörőzőbe! Játsszanak sportot! Vegyék ki a tollaikat! Tegyék azt oda! Igyanak sört velem! Kapcsolják ki a szamítógépeiket! Nézzék meg a HTLAL-t! Válasszák az életmódot jól! Változtassák!
Edited by maxval on 18 May 2011 at 1:53pm
| Message 608 of 1549 18 May 2011 at 2:19pm | IP Logged |
hribecek wrote:
|
|
|
“Sose érkezz későn iskolába!” – sosem and nem are never used in imperative, only “sose” and “ne”!
Válasszátok az életeiteket jól. – grammatically correct, but funny, what did you want to say?
Játsszanak sportot! – gramaticaly correct, but it should be: “sportoljanak”
|
You cannot post new topics in this forum - You cannot reply to topics in this forum - You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum - You cannot create polls in this forum - You cannot vote in polls in this forum
This page was generated in 0.4844 seconds.
DHTML Menu By Milonic JavaScript
|